Het is niet alleen de hoofdstad van China, het is zelfs een opzichzelfstaande provincie en met ruim 22 miljoen inwoners is het een enorme stad. We hebben het hier natuurlijk over Beijing, ook wel Peking genoemd. Peking betekent letterlijk 'hoofdstad' in het Kantonees, maar de laatste jaren komt de benaming Beijing, wat 'Noordelijke hoofdstad' betekent, ook veel voor. Hoewel er vermoedens zijn dat er al nederzettingen rondom het huidige Peking waren tijdens het eerste millennium voor Christus, is de stad zelf officieel gesticht in 938. De stad heeft vele namen gekend: van Zhongdu (de centrale hoofdstad) en Dadu ('grote hoofdstad') tot Cambaluc ('Stad van de Heerser') in de tijd van Marco Polo. Pas in 1403 kreeg de stad zijn huidige naam Peking. De stad werd verder opgebouwd door de Ming-dynastie. Sporen hiervan kunnen nog steeds gevonden worden in de moderne stad: zo is de tweede ringweg de oorspronkelijke plaats van de oude stadsmuur. Over het algemeen wordt het standaardmandarijns in Beijing gesproken, maar wel met een duidelijk dialect. Dit wordt ook wel het Beijinghua genoemd. Op vele toeristische plekken kun je hier en daar nog wel eens een bordje met een poging tot een Engelse vertaling vinden, maar op straat of in restaurants hoef je dit niet te verwachten. Zelfs in hotels en hostels is het niet altijd vanzelfsprekend dat de gastheer of -vrouw je in het Engels kan verwelkomen. Wil jij Beijing weleens vanuit de nog niet begaande paden ontdekken? Huur dan een bed and breakfast, appartement of studio via Wimdu. Zo kom je nog eens ergens!
Fun Facts
- De naam Beijing betekent letterlijk 'Noordelijke hoofdstad'.
- In 2008 werden de Olympische Spelen in Beijing georganiseerd met als meest bekende stadion het 'Vogelnest'.
- De Verboden Stad is ontworpen door een Vietnamese architect.
- Het is over het algemeen niet de bedoeling om het toiletpapier door te spoelen. Dit kun je in de daarvoor bestemde prullenbakken gooien.
- Sta niet raar te kijken als je een peuter met een gat in zijn broek ziet rondlopen! Kleine kinderen kunnen zo gemakkelijk en snel hun behoefte doen wanneer nodig.
Wat je niet mag missen in Beijing
De grote en de omvang van de stad maken het bijna onmogelijk om alles te bezichtigen tijdens een bezoek. Maar natuurlijk zijn er wel een aantal hoogtepunten die je echt niet mag overslaan. Als je rustig bent ontwaakt in je B&B in Beijing, begin je je bezoek aan de stad goed met een tocht naar de Verboden stad. Deze stad is opgericht rond 1406 en was het centrum van bestuur voor de zowel de Ming- en Qing-dynastie. Als je de verboden stad wilt bezoeken, raden we je aan om op tijd op pad te gaan. Er staat vaak een lange rij buiten en de wachtrij is niet overdekt. Ongeacht of je Peking in de zomer of winter bezoekt, is het natuurlijk niet fijn om hier heel lang te moeten blijven staan. Ben je eenmaal door de eerste poort, dan kom je uit op een plein waar je de toegangskaartjes kunt kopen. Neem verder rustig de tijd om door de Purperen Verboden Stad te dwalen, want er is genoeg te zien! In de de Verboden Stad bevinden zich een Binnenhof en een Buitenhof. In het Buitenhof kwam de keizer om belangrijke vergaderingen en militaire overleggen bij te wonen. In het Binnenhof lagen alle privévertrekken. Hier verbleven ook de vrouwen en kinderen. In de stad vind je vele kenmerken van het Feng Shui. De wegen lopen van oost naar west en vele deuren komen uit in de noord- of zuid-richting, zo ook de hoofdingang voor bezoekers. De zuidelijke ingang ligt aan het Plein van de Hemelse Vrede, waar ook de Tiananmen staat. Tiananmen betekent 'Poort van de Hemelse Vrede' en dit is de plek waar de Mao Zedong, leider van de Communistische partij, de Volksrepubliek van China verklaarde. Hoewel het meerdere keren is afgebrand, werd deze elke keer weer herbouwd. Op het plein vind je ook het mausoleum waar Mao Zedong ligt opgebaard. Je kunt dit ook bezoeken, maar we moeten je wel waarschuwen dat hier vaak een enorme rij voorstaat. Ben je eenmaal binnen, let dan goed op! Je mag namelijk niet stilstaan voor de kist zelf, dus je moet rustig door blijven lopen. Vele mensen kennen het plein vooral vanuit het nieuws waar verslag werd gedaan van het neergeslagen studentenprotest. Ook de foto met de 'unknown tank man', een man die in zijn eentje voor een colonne tanks is gaan staan en ze hierdoor tegenhield, is wereldwijd bekend. Als je wat meer tijd hebt, raden we je ook aan om een bezoekje te brengen aan de Hemeltempel, die al in 1420 is gebouwd. Je vindt deze in het zuiden van Beijing. De tempel werd gebruikt om offers te brengen aan de goden om zo een goede oogst te verzekeren. Sta vroeg op en verlaat je appartement of villa al zo rond een uurtje of 7 in de ochtend om op tijd bij het park waar de tempel staat te komen. Veel chinezen bezoeken het park s'ochtends om hier te sporten, te dansen, tai chi te beoefenen, te vliegeren of zelfs te zingen. Het is een onvergetelijke ervaring om daar rustig tussendoor te wandelen.
Genieten van de Chinese specialiteiten
China heeft een zeer gevarieerde keuken en je moet dan ook niet gek staan te kijken als je gerechten kunt eten als knapperige varkensoor en gemarineerde kippenklauwen. Het meest bekende gerecht is natuurlijk de Pekingeend. Het gerecht wordt geserveerd in bakjes. Je krijgt vaak één bakje met het vel en een ander bakje met het vlees. Zorg wel dat je honger hebt als je dit gerecht bestelt, want vaak krijg je een hele eend voorgeschoteld. In Beijing kun je bijna in elke winkeltje, overdekt marktje en kraampje eten krijgen en je zult voor een lekker gerecht waarschijnlijk niet ver van je bed and breakfast hoeven te gaan. Hoewel de meeste tentjes er niet uit zien als echte restaurants, kun je hier vaak wel heerlijk dineren. Als je bang bent om ziek te worden, raden we je aan om in de eerste week/paar dagen geen eten van kraampjes te nemen en geen fruit of gewassen groentes te eten. Het kraanwater waarmee fruit en groente gewassen worden, bevatten vaak parasieten. Als je lichaam wat meer gewend is aan het klimaat en het eten, kun je het eten bij de kraampjes op straat uitproberen.
Reizen naar en in Beijing
Vanuit Schiphol gaan er vele vluchten richting Beijing. Je kunt het beste vliegen op de luchthaven Peking Captial (PEK). Je kunt het centrum vervolgens met een taxi bereiken, dit duurt ongeveer 60 minuten. De prijzen voor de taxi kunnen variëren, maar je kunt rekening houden met een starttarief van ongeveer 10 yuan en een toeslag van ongeveer 2 yuan per kilometer. Je kunt dit altijd controleren door goed te letten op een sticker bij de bestuurder waar de toeslag op staat afgebeeld. Zo voorkom je dat je wordt afgezet. Om ervoor te zorgen dat je na je lange vlucht rustig aankomt bij je studio, villa of appartement, raden we je aan om een taxi te nemen. Wil je liever gebruikmaken van het openbaar vervoer om van het vliegveld naar de stad te komen, kun je ook de metroshuttle pakken die aansluit op het reguliere metronet. Hoewel er al 10 verschillende metrolijnen door de stad lopen, en de metro's over het algemeen goed worden onderhouden, raden we je aan om goed op te letten en zoveel mogelijk buiten de spits te reizen. Het kan op populaire stations erg druk worden, er daar is Amsterdam Centraal tijdens de spits niet mee te vergelijken! Metrokaartjes zijn ook erg goedkoop, en kosten ongeveer 2 yuan voor een enkeltje. Ter vergelijking, 1 yuan is ongeveer 0,12 euro. Voordat je een metrostation binnengaat, raden we je aan om het geld voor een kaartje al klaar te hebben. Loop direct naar het dichtstbijzijnde loket en gebruik je handen (of leer het woord voor de hoeveelheid kaartjes die je nodig hebt in het Mandarijn) om aan te geven hoeveel kaartjes je wilt. Je kunt ook de automaten proberen die in de hal staan, maar deze zijn vaak kapot of erg druk. Kijk daarnaast niet raar op als je je tas door een bagage scanner moet halen. Dit is vrij gebruikelijk. Let gewoon goed op je tas en haal deze zo snel mogelijk weer van de band af.