Het strakke, pretentieuze exterieur van het Parijse gastronomische landschap begint langzaamaan te veranderen. Nergens is dat duidelijker dan in het hart van de stad: Le Marais. Hier springen nieuwe, kleine restaurantjes en eetgelegenheden als paddenstoelen uit de grond. Nieuwe eettentjes in de zijstraten van de Rue de Bretagne brengen nieuw leven in de brouwerij en fleuren het de wat statige Franse keuken op met onverwachte combinaties en spannende gerechten. En laat dat nou precies zijn waar jij naar op zoek bent tijdens je weekendje Parijs. Geniet van een onstuimig, maar heerlijk avontuur en ga lekker uit eten in Parijs.
Candelaria
Candelaria is een heel klein taco-barretje met een speciaal geheim. Het heerlijke Mexicaanse eten wat ze hier serveren valt bij steeds meer Parijzenaren in de smaak. Het restaurant is opgericht door Adam en Carina Tsou, getrouwd en beiden uit Connecticut, samen met hun zakenpartner Josh Fontaine. Zodra je hier binnenstapt, kom je meteen tot rust door het strakke, schone en simpele interieur. Achter een stalen bar staat een Mexicaanse kok, compleet met bandana, gul met kruiden te schudden terwijl hij zijn Spaanse grapjes deelt met een klein, vriendelijk vrouwtje. Ze is zowel de barvrouw als de serveerster en zorgt met liefde voor haar klanten in de minuscule ruimte.
De ontspannen sfeer in de keuken straalt door naar het restaurant zelf en de gasten zijn al gauw hun schaamte vergeten die komt kijken bij het ‘met-de-handen-eten’ van de overheerlijke en goed gevulde taco’s. De kok bereidt elke ochtend zelf de verse ingrediënten die de basis vormen van de typische smaak van de tostados en taco’s van Candelaria. Wat slechts weinig mensen weten, is dat het Mexicaanse eten op dezelfde dag als de Franse keuken de UNESCO-werelderfgoed status verkregen, dus er is zeker wel wat erfgoed en geschiedenis vermengt in deze gerechten.
Het geheim van Candelaria zit hem in de ongemarkeerde deur die wegsmelt tussen de witte muren. Volledig het tegenovergestelde van de simpele, strakke taco bar is de royale en kleurrijke kaart met bijzondere cocktails. Het roept een beetje het gevoel op van Lower East Side Manhattan terwijl je cocktail perfect verlicht wordt door 300 glazen ballen, met zorg vanuit Rome getransporteerd om het geheel in een warme gloed te hullen. De stenen muren zijn bekleed met tapijten van bont en tonen verschillende kunstwerken van de Stad van het Licht. Boven het geroezemoes van de Amerikaanse expats (die ongetwijfeld hun laatste ‘mul-tie-media-praajects’ bespreken) uit klinken de bekende geluiden van het barpersoneel die druk in de weer zijn met het mixen van ingewikkelde, op tequila gebaseerde cocktails. Het is een bruisende eetgelegenheid, waar het meestal lastig is om een vrij plaatsje te vinden (iets wat veel Parijzenaren irriteert), maar een heerlijke plek om je avond in Parijs te beginnen. La Candelaria 52 Rue de Saintonge, 75003, Paris
Nanashi
Om de hoek zit Nanashi ‘Bento Parisian: een heerlijk restaurant met een focus op gezond, vers Japans eten met een Franse slag. Op de kaart vind je gerechten zoals beef bourguignon bento boxes, met knapperige selderij, venkelzaad en radijsjes. Toch zijn het de toetjes die er hier echt toe doen. Geniet bijvoorbeeld van een natso-infused paricheesecake en variaties op de klassieke Victoriaanse sponzen en gluur vanaf de met kinderkopjes belegde straat naar binnen in de keuken. Sla op zichzelf kan wat saai zijn, maar de smaken zijn hier zo prachtig gemixt en staan bol van de typische Japanse precisie. Nanashi, Le Bento Parisien 57 Rue Charlot, 75003, Paris
Au Relais
Na die lange, vermoeiende klim naar de Sacre Coeur is er geen betere plek om je dag af te sluiten dan in Au Relais – een heerlijk authentiek Frans bistrootjes. Als je de kleine, geplaveide straatjes richting het noorden volgt en vervolgens naar beneden loopt over de steile trap (die zo vaak over het hoofd gezien wordt) aan de noordelijke kant van de heuvel, langs de wijngaard, vind je Au Relais op de hoek van de straat.
Eenmaal binnen voelt het restaurant vooral aan als een klein Frans bistrootje die je per ongeluk bent tegengekomen in een klein dorpje in het zuiden van Frankrijk. De locals zitten hier aan de bar hun typische drankjes te drinken zoals Dubonnet of Kirs, gemixt met een Chardonnay of Sauvignon Blanc. Maar wat dit tentje nu zo bijzonder maakt is het eten. De cote de boeuf wordt geserveerd met in de pan geroosterde aardappelen en seizoensgebonden groenten en is in één woord geweldig. Op de kaart bij de toetjes vind je een overheerlijke pear clafoutis en een smeltende chocoladepudding. En als je zin hebt in een digestief, zit je hier ook op de juiste plek. Het is zo’n restaurant waar wanneer je eenmaal binnen bent, het moeilijk is om weer weg te gaan. Au Relais 48 Rue Lamarck, 75018, Paris
Grazie
Grazie is een concept-restaurant in het noorden van Marais en is een heerlijke combinaties van een elegante cocktailbar met een ‘geen-fratsen’ pizzeria. Het interieur speelt in op de bewondering van Parijzenaren voor de New Yorkse ‘no-nonsense’ stijl en heeft witgeverfde muren en industriële lampen om het geheel een oud, industrieel gevoel te geven. Het restaurant is opgericht door julien Cohen, een fervente restaurateur en eigenaar van vele andere succesvolle eetgelegenheden in Parijs.
Grazie is het neusje van de zalm als het aankomt op nouveau Parisian chic. De pizza die hier geserveerd wordt, behoort echt tot een van de beste in Parijs. Ben je met een paar vrienden, boek dan van te voren een tafeltje. Ben je alleen of met z’n tweeën, ga dan voor het echte ‘Grazie-gevoel’ en prop jezelf tussen je buren aan de lange bar. Het professionele barpersoneel maakt heerlijke cocktails met een mix van gin, honing en grapefruit op het ritme van een goede soundtrack. Laat je een drukke dag achter je en laat je opnemen in het geroezemoes en geroddel van de Parijzenaren om je heen. Grazie 91 Boulevard Beaumarchais 75003, Paris
Ave Maria
Ben je ooit wel eens in zo’n café naar binnen gelopen waar je eerst door een deur en dan nog eens door zware gordijnen naar binnen moest? Je zintuigen raken er compleet van in de war en voor een moment ben je bij binnenkomst lichtelijk in de war. Loop je bij Ave Maria naar binnen, een nieuwe Braziliaans restaurant in Oberkampf (een wat ruige buurt in het noordoosten van Parijs), dan heb je het gevoel alsof je heen en weer wordt gegooid terwijl je achteruitrijdt op een eenwieler.
Parijs heb je volledig achter je gelaten bij de entree, maar je hebt nog geen idee waar je bent beland. Het personeel is volledig gekleed in outfits uit de film ‘The Warriors’ uit de jaren ’80 en brengt je snel en doeltreffend naar je tafel. Om je heen hangen pinatas, gebedsvlaggetjes, erotische oriëntaalse kunst, typische geruite tafelkleedjes, halfvergane foto’s van matadors en zelfs een opblaasbare papegaai. De klassieke nummers van de Disneyfilm ‘The Jungle Book’ komen regelmatig voorbij en wordt rustig afgewisseld met het bekende James Bond themanummer. Het eten is overheerlijk: verse vis, knapperige sla, exotische sausjes en heerlijk frisse meloen, tomaten en sinaasappelen: alles besprenkeld met Maroc chips. Deze heerlijke wirwar van smaken, geuren, kleuren en geluiden is precies die lekkere chaos die Parijs nodig heeft. Ave Maria 1 Rue Jacquard, 75011, Paris
(Header image: Ave Maria © CityVox)