Barcelona is een van de meest levendige en kosmopolitische steden in het zuiden van Europa. De stad herbergt veel restaurants in verschillende wijken. Om de juiste keuze te maken uit dit brede aanbod is het aan te raden om de stad te leren kennen voordat je er uit eten gaat. Zo is het belangrijk om te weten dat je toeristische plekken het beste kunt vermijden; grote kans dat je er teleurgesteld wordt door de hoge prijzen en slechte service.
Ben je in een lokale bar of lokaal restaurant, probeer dan je beste Spaans in de strijd te gooien. Zelfs een simpele ‘hola’ (hallo) zal hooggewaardeerd worden door de Spanjaarden. Hoewel Catalaans de officiële taal is in Barcelona, spreekt iedereen er ook goed Spaans.
Begin je dag goed in Barcelona
Begin je dag in Barcelona goed met een typisch Spaanse desayuno (ontbijt). Twee van de meest populaire en bekendste opties zijn Chocolate con churros en Pan a la Catalana.
Chocolate con churros
Traditioneel wordt er in Barcelona chocolademelk gedronken bij het ontbijt, maar niet zoals wij het kennen. In Barcelona bestaat een warme chocolademelk uit een dikke consistentie met maar weinig melk. Hierin worden zogenaamde churros (koekjes ter grootte van een vinger) gedipt. Chocolade con churros kun je op veel plekken in Barcelona bestellen, bijvoorbeeld op markten, in snackbars of in cafés. Maar wil je zeker zijn van goede churros, ga dan op zoek naar een ChurrerÃa. Houd wel rekening met de typisch Spaanse openingstijden; om 9 uur gaan de deuren open, maar tussen 13.00 en 16.00 zijn ze weer gesloten vanwege de siësta.
In de oudste wijk van Barcelona Barri Gòtic vind je drie plekjes waar ze churros verkopen: Xurreria Banys Nous, een eetkraampje voor take away churros, Granja La Pallaresa, een traditioneel café met goede service maar wel iets duurder, en café Granja Dulcinea, opgericht in 1941 en daarmee de oudste van de drie.
Pan a la Catalana / Pan con Tomate
Een ander typisch, maar gezonder ontbijt is de beroemde Pan a la Catalana of Pan con Tomate.; extra knapperig brood met stukjes tomaat en gekruid met knoflook, zout en olijvenolie. De Catalaanse naam is Pan Tumaca of Pa amb tomaquet. Dit lekkere brood kun je in bijna elk restaurant of café wel verkrijgen en kan als ontbijt, maar ook als lunch of bijgerecht gegeten worden.
Andere ontbijtopties
Wie van een typisch Europees ontbijt houdt, kan naar PastelerÃa L’Escribà . Hier kun je verse jus d’orange met een croissantje bestellen of kiezen uit het brede assortiment aan heerlijke gebakjes. Hoewel de prijzen er iets hoger liggen, zijn de jus d’orange en de beroemde frisdrank horchata (een traditioneel en gezond drankje gemaakt van aardamandel en ijskoud geserveerd) zeker de moeite waard om te proberen. Een ontbijt kost hier zo’n € 6 per persoon.
Wie op zoek is naar de beste horchata in Barcelona, moet op zoek gaan naar tentjes met de naam Horchateria, zoals Orxateria Sirvent in de wijk El Raval.
Tussendoortjes in Barcelona
Na veel wandelen en slenteren door de stad zal een kleine snack er wel ingaan. Ook hiervoor zit je in Barcelona goed. Er zijn genoeg plekjes waar je heerlijke snacks kunt halen; op de markt bijvoorbeeld.
De markt
Wie naar Barcelona reist, zal ongetwijfeld een van de vele marktjes bezoeken. De beroemdste markt heet Mercado de La Boqueria en bevindt zich in het centrum van La Rambla. Op de markt word je overladen met verschillende kleuren en geuren. Je kunt er verse groente en fruit kopen, evenals diverse sapjes voor de vitamines. Maar ook minder gezonde dingen zijn hier in overvloed; zo vind je er een kleurrijk aanbod aan verschillende zoetigheden. Houd je meer van hartig, bezoek dan een kraampje waar ze jamón verkopen. Deze heerlijk malse ham is een echte aanrader.
Naast de vele kraampjes vind je op de markt ook barretjes, zoals de Pinotxo Bar in het midden van El Raval met zitplaatsen voor de gasten. De bar is altijd vol met voornamelijk lokale bevolking. Het is een gezellig komen en gaan van mensen en je hoeft niet lang te wachten op je bestelling.
Een andere tip op de markt is El Quim de la Boqueria, een familiebedrijf dat betaalbare lekkernijen biedt. Op het menu vind je er kabeljauw, octopus, pimientos padrón (een soort gefrituurde pepers), omelet, Pacifische zeemosselen, garnalen, sardines, gezouten ansjovis en meer. Als je niet kunt beslissen, vraag dan de ober om aanbevelingen.
Wil je massa’s toeristen vermijden, dan is een minder drukke markt aan te raden, zoals Sant Antoni in El Raval, ten westen van La Rambla. Deze markt is net zo groot als de Mercado de La Boqueria en heeft eveneens veel kraampjes, bars en restaurants voor snacks of iets lekkers voor tussen de middag.
De middag in Barcelona
Ben je een echte zoetekauw dan moet je Ensaimadas geprobeerd hebben. Dit zijn zoete broodjes met poedersuiker in de vorm van een slakkenhuis. Oorspronkelijk uit Mallorca, maar ook in Barcelona overal te verkrijgen.
De beste Ensaimadas vind je in de Pastisseria Mallorquina Formentor gelegen in de wijk Grà cia of in Pastisseria Ideal in de wijk Vila de Grà cia. Een andere aanbeveling is Forn Mistral aan de Ronda de Sant Anton, vlakbij de universiteit van Barcelona. Hier kun je voor een mooie prijs, naast gebak ook andere lichte gerechten bestellen, zoals salade. Ook in het Petritxol Café aan de Petritxol in Barri Gòtic kun je heerlijke Ensaimadas bestellen.
Wil je genieten van een maaltijd in een historisch gebouw dat is ontworpen door de beroemde architect GaudÃ, bezoek dan Cafè de La Pedrera. Het uitzicht is er uniek omdat het café zich in de levendige straat Passeig de Grà cia bevindt, in de wijk Eixample. De prijzen bij zowel het Petritxol Café als Cafè de La Pedrera zijn gemiddeld; je betaalt voor een stuk gebak en een drankje zo tussen de € 4 en € 5. Een groot voordeel voor vakantiegangers is dat Cafè de La Pedrera van 9.00 tot 23.00 geopend is; wat in Spanje niet gebruikelijk is vanwege de siësta.
Vermout in Barcelona
Een van de aperitieven waar Spanjaarden erg van houden, is Vermout. Normaalgesproken wordt dit drankje tijdens de lunch of het diner geserveerd. Afhankelijk van de wijn die is gebruikt, is vermout wit, rood of zwart van kleur. Vermout is verfijnd met verschillende kruiden, zoals artemisia (ook gebruikt wordt bij de productie van absint). Vanwege de bitterheid van vermout wordt het vaak met frisdrank gemixt en geserveerd met een schijfje sinaasappel. Vermout bevat niet veel alcohol en gaat goed samen met olijven en zeevruchten. Ook Patatas Bravas (knapperige, lichtgekruide stukjes aardappel) geserveerd met tomatensaus of aioli zijn een goede combinatie met een glas vermout.
Traditioneel werd vermout in Spanje gedronken op zondag na de markt en voor het middageten. Er is echter een trend ontwikkeld waarbij jongeren in de zomer samen een glas drinken voordat ze gaan dineren.
Hoewel je vermout overal wel kunt krijgen, zijn er ook bars die zich speciaal op dit drankje richten en eerlijke prijzen bieden. Het zal alleen nog een uitdaging worden om een keuze te maken tussen de 40 verschillende varianten. Elke variant wordt gerijpt in een apart vat en uit een kraantje getapt.
Tapas in Barcelona
Tapas zijn kleine hapjes die bij je drankjes worden geserveerd en je met elkaar deelt. Wanneer je in Barcelona bent, moet je dit zeker proberen. Tapas vind je overal in de stad en de lokale bevolking is er gek op. Tapasbars staan dan ook meestal vol met lokale bevolking die al lachend en pratend aan de bar staan te genieten van hun tapas en drankje.
Het kan soms moeilijk zijn om een plekje aan de bar te bemachtigen. In zo’n geval kun je beter aan een tafeltje wachten, vooral als je met een grote groep bent. Een andere tip: lees je in over de basisbegrippen van het Spaanse menu zodat je weet wat je te wachten staat. Zo betekent tapa: klein deel van een gerecht. Raciones is in principe hetzelfde alleen een grotere portie. Ponchos of montaditos is een tapa op brood, geserveerd in kleine, makkelijk te eten stukjes. Platos combinatos is óf een volledig gerecht op een schaal, of een grote hoeveelheid van één bepaald gerecht.
Hoewel tapas in andere Spaanse steden veel populairder is, wint het in Barcelona ook steeds meer aan populariteit. In de tussentijd zijn er daarom ook hier steeds meer verschillende varianten beschikbaar.
Het kan voor toeristen lastig zijn om tapas te bestellen doordat de meeste menukaarten in het Spaans zijn. De menukaarten die wel vertaald zijn naar het Engels, zijn meestal niet optimaal geformuleerd, waardoor toeristen soms voor grote verrassingen komen te staan als ze hun bestelling krijgen. Obers hebben door de drukte vaak niet het geduld om deze misverstanden recht te trekken. Wil je het zeker voor het onzekere nemen, dan kun je het beste kiezen voor een gewoon gerecht. Wanneer het je gelukt is om succesvol tapas of een ander gerecht te bestellen, dan kun je met La cuenta por favor de rekening vragen.
Onze eerste aanbeveling is Ciudad Condal gelegen aan de Rambla de Catalunya in de buurt van het station Passeig de Grà cia. De openingstijden zijn van 8.00 tot 13.30 en de prijzen liggen er iets hoger dan gemiddeld. Per persoon zal je er tussen de € 15 en € 20 kwijt zijn, afhankelijk van het gerecht dat je bestelt.
Quimet & Quimet opende zijn deuren in 1914 en ligt in de wijk El Proble-sec. Het familiebedrijf is maar klein; wees daarom voorbereid om een krappe, drukke ruimte. Kwaliteit en creativiteit komen hier samen en het resultaat is geen gewone tapas: gasten krijgen zalm met yoghurt, en honing of garnalen met kaviaar en dat voor eerlijke prijzen.
Verder is Quimet d’Horta aan te bevelen, gelegen in Horta. Ook dit restaurant is een familiebedrijf en bestaat al sinds 1927. De lokale bevolking komt hier graag. Het restaurant is gezellig en je vindt er een collectie van meer dan 3.000 verschillende flessen alcohol van over de hele wereld. Sommige gekocht, sommige cadeau gekregen van reizigers. Quimet d’Horta biedt 85 verschillende tapas tegen een goede prijs, geserveerd met heerlijk ciabattabrood.
Tot slot willen we nog een paar typische Catalaanse gerechten voorstellen. Deze staan over het algemeen op de kaart van elk normaal restaurant in Barcelona. Hier drie gerechten beginnend met een E:
* Escalivada, een gerecht van gegrilde groenten (tomaat, aubergine, paprika en ui)
* Escudella i carn d’olla, een Catalaanse versie van de pot-au-feu (klassieke stoofpot uit Frankrijk), bestaande uit vlees en verschillende groenten, variërend per seizoen
* Esqueixada, een salade van gezouten kabeljauw, tomaat, ui en olijfolie
Luxe dineren in Barcelona
In Barcelona bevinden zich meerdere Michelin-sterrenrestaurants, zoals Enoteca aan de Olympische haven, gerund door chef Paco Pérez. Reken hier op prijzen van ongeveer € 175 per persoon.
Ook de Lasarte is aan te bevelen en wordt gerund door de beroemde Baskische chefs MartÃn Berasategui en Paolo Casagrande. Het restaurant is recentelijk gerenoveerd en is nu voorzien van exclusieve decoraties. Het menu staat vol met beroemde creaties van de twee chefs en Catalaanse gerechten. De verschillende gerechten zijn te verkrijgen vanaf € 130 per persoon.
Gelegen aan de rand van de stad tussen Sant Gervasi la Bonanova en Vallcarca i els Penitent ligt Àbac, gerund door de jonge chef Jordi Cruz. Zijn gerechten zijn een combinatie van traditie en creativiteit. De prijzen beginnen hier bij € 140 per persoon.
Een culinaire reis door Barcelona
Barcelona brengt verschillende kleuren, geuren, smaken en ervaringen met zich mee. Een vakantie in deze prachtige stad zal je smaakpapillen verwennen en je kennis laten maken met een heleboel nieuwe smaken.
Maak je culinaire reis compleet door een accommodatie te kiezen die aan al jouw wensen voldoet. Als je van drukte houdt, neem dan een appartement in de buurt van Las Ramblas. Wil je na een dag door de stad juist ‘thuiskomen’ in een rustige omgeving en ontspannen, dan is de wijk Grà cia perfect. Bekijk ons ruime aanbod aan accommodaties in Barcelona en vind jouw perfecte onderkomen.