Wie houdt er nu niet van een lekker dessert of een zoete lekkernij? Verspreid over Europa vind je allerlei verschillende heerlijke zoetigheden, en elk land heeft wel zijn eigen specialiteit. In deze blogpost nemen we een paar van de lekkerste desserts van ons continent onder de loep. Bekijk de dessertkaart van Europa en laat het watertanden beginnen!
Spanje
Churros, ook wel Spaanse donut genoemd, is gemaakt van gefrituurd beslag dat oorspronkelijk uit Spanje komt. Meestal zijn ze besprenkeld met suiker en wordt churros geserveerd als ontbijt vergezeld door warme en dikke chocolademelk om de churros in te dippen. De legende gaat dat ze door Spaanse herders zijn gemaakt ter vervanging van verse baksels omdat churros-beslag gemakkelijk te maken is en op open vuur te bakken.
Frankrijk
Tarte aux fraises, ofwel aardbeientaart, is een beroemd Frans dessert. Men denkt dat de taarten voortkomen uit een middeleeuwse traditie, en vervolgens eind 16e eeuw zijn opgenomen in de haute-cuisine, waarna ze populair zijn geworden bij de adel. Tegenwoordig zijn ze voor iedereen beschikbaar, dus vergeet vooral geen stukje te proeven van deze heerlijke taart bij een bezoek aan Frankrijk.
Schotland
Shortbread is een van de populairste biscuitjes van het Verenigd Koninkrijk en vindt zijn oorsprong in Schotland. Het biscuitje wordt traditioneel gemaakt met één deel witte suiker, twee delen boter en drie delen bloem. Shortbread wordt door veel mensen geassocieerd met Kerst en je vindt ze in de winkel meestal in een mooie schotse verpakking met ruitjesdesign.
Polen
Makowiec. Een traditioneel Pools dessert dat vooral populair is tijdens het kerstseizoen, Makowiec is een maanzaadcake gemaakt van maanzaad, zure room, boter, eieren en bloem. Het is een klassiek toetje uit Polen dat wordt geserveerd met thee.
Portugal
Pastéis de nata is een populair custardtaartje uit Portugal dat zijn weg heeft gevonden naar bakkerijen over de hele wereld. De pastéis de nata zijn in de 18e eeuw ontstaan door katholieke monniken in het Jerónimos-klooster in Lissabon. In die tijd werden grote hoeveelheden eiwit gebruikt door kloosters voor het stijven van kleding, en hadden de nonnen de gewoonte om de overgebleven eierdooiers te gebruiken voor het maken van gebak en cake. In het begin van de 19e eeuw begonnen de monniken met het verkopen van pastéis de nata in een nabijgelegen suikerfabriek. Toen in 1834 het klooster sloot, werd het recept aan de suikerraffinaderij verkocht, waarvan de eigenaren de Fabrica de Pastéis de Belem openden, die tot op de dag van vandaag nog bestaat.
Engeland
Battenberg cake is heerlijk en ziet er apart uit. Het is gemaakt van zachte cake en wanneer je een plakje van de cake snijdt, ziet deze eruit als het patroon van een schaakbord, meestal roze en geel gekleurd. Tussen de vierkantjes zit abrikozenjam en de buitenkant is van marsepein. Hulpvoertuigen in het Verenigd Koninkrijk hebben een geruit patroon dat doet denken aan de cake en worden vanwege deze gelijkenis officieel Battenberg-markeringen genoemd.
Wales
Welsh cakes zijn als sinds de 19e eeuw populair en worden niet in de oven, maar op het fornuis gebakken. Als je op vakantie gaat naar Wales moet je deze kleine heerlijkheden echt proberen. Vegetariërs moeten echter opletten want traditioneel wordt de cake met dierlijk vet gemaakt.
Duitsland
Mohnkuchen (of maanzaadcake) is een populaire traktatie in Duitsland, maar ook in andere delen van Europa vind je de cake in verschillende variaties terug. Volgens de criteria voor gebakwaren in de Bondsrepubliek Duitsland moet Mohnkuchen gevuld met maanzaad ten minste 60 delen maanzaad per 100 delen deeg bevatten.
Italië
Panettone is wereldberoemd zoetbrood uit Italië dat meestal wordt gemaakt en gegeten rond Kerst en Nieuwjaar. Oorspronkelijk afkomstig uit Milaan, komt het woord panettone van het Italiaanse woord ‘panetto’, wat klein broodcakje betekent. De oorsprong van de cake gaat terug naar het Romeinse Rijk, waar de oude Romeinen een gezoete soort zuurdesem cake met honing maakten.
Oostenrijk
Strudel is een soort gelaagd gebakje, meestal met een zoete vulling. De oudste recepten van de strudel dateren uit 1696 en zijn terug te vinden in een handgeschreven kookboek in de Stadsbibliotheek van Wenen. In de 18e eeuw was strudel populair in het hele Habsburgse (Oostenrijkse) rijk. De meest bekende strudel is waarschijnlijk wel de apfelstrudel, met andere populaire variëteiten zoals topfenstrudel (gevuld met een zachte, zoet gemaakte quark kaas) en Millirahmstrudel (melk-room strudel gevuld met in blokjes gesneden brood dat is gedrenkt in een mengsel van melk, eieren en suiker).