Bailleul is een gemeente in het noorden van Frankrijk en hoorde vroeger nog bij Vlaanderen. Bailleul is deel van het arrondissement Duinkerke is ligt op de grens met het zuiden van Belgie en is daarnaast bekend onder de naam Belle. In de gemeente liggen wat kleine gehuchten zoals Outtersteene en la Creche, die het historische karakter van de regio goed tentoonspreiden. De vele (oorlogs) momenten zijn bewaard gebleven en ook zijn er veel militaire begraafplaatsen. Bailleul is relatief makkelijk bereikbaar met de auto vanuit Nederland, waardoor er elk jaar toeristen op af komen. Ook vanwege de ligging vlakbij Lille maakt het een interessante plaats om te bezoeken en in de regio zijn ook flink wat hotels of hostels te vinden waar je een geschikte overnachting kan vinden. Mocht je nou een keer op zoek zijn naar iets anders en je afvragen hoe het is om te overnachten in een typisch huis uit de regio, kijk dan eens naar de vele accommodaties en bed and breakfasts die te vinden zijn op Wimdu!
Fun Facts
- De oudste vermelding van de stad dateert uit 1093, toen Bailleul nog onder de naam Bailgiole ging.
- Na de Eerste Wereldoorlog stond nog maar ongeveer 2 procent van Bailleul overeind en begon een periode van heropbouw.
- Er zijn veel gebouwen en huizen min of meer nagemaakt naar voorbeeld van Brugge – om een Vlaamse stijl te waarborgen.
- Er wonen ongeveer 14.000 mensen in deze gemeente, wat het een van de kleinere maakt van Noord-Frankrijk.
- Er zijn oorlogsmonumenten in Bailleul opgebouwd uit stenen van eerder verwoeste gebouwen en huizen.
Bezienswaardigheden in Bailleul
Het meeste bijzondere gebouw van Bailleul is ongetwijfeld het stadhuis wat ook het Belfort van Belle omvat. Een Belfort is een middeleeuwse wachttoren, waar die van Brugge een andere bekende is. Het Belfort is opgericht in de 12e eeuw, maar heeft door de jaren heen flink wat te voorduren gehad. Zo is er in de Eerste Wereldoorlog een flinke verwoesting plaatsgevonden waarna alleen de klok werd teruggevonden. Na de oorlog is alles weer opgebouwd en nu is het weer in volle gloren te zien. Het is een historisch monument en zeker de moeite waard om te bezoeken. Een ander stukje geschiedenis dat absoluut niet vergeten mag worden is de Sint-Vaastkerk, lokaal bekend als de Eglise Saint-Vaast. Deze kerk gebouwd in een romaans-byzantijnse stijl torent fier boven de stad uit en trekt elk jaar vele bezoekers die even stoppen om dit mooie bouwwerk te aanschouwen. Voor wie een andere mooie kerk wilt zien moet even stoppen bij de Sint-Amanduskerk. Genoeg kerken bezichtigd en klaar voor een bijzonder museum? Gezoek dan het Musee de Puydt, een museum met veel Nederlandse en Vlaamse kunst. De verzameling en de plaats is door Benoit-Armand de Puydt gesticht in 1859 toen hij bij het overlijden dit alles schonk aan de plaats die hij zo lief had.
Het verleden en heden van Bailleul
Bailleul heeft een rijke geschiedenis en veel er van is nog te zien in het dagelijkse straatbeeld. Een grote impact op de stad had de Eerste Wereldoorlog, toen het bezet was door de Duitsers. Aan het einde van de oorlog was op ongeveer 2 procent na de hele stad plat gebombardeerd en moest alles op nieuw worden opgebouwd. Deze heropbouw van de stad zorgde voor vele oorlogsmonumenten en plaatsen waar je herinnerd kan worden aan deze donkere tijd. Zo is er bij de Sint-Amanduskerk een oorlogsmunument gebouwd van stenen die origineel van andere gebouwen, kerken en de belfort afkwamen. Daarnaast bevinden zich in de regio vele gedenkplaatsen en begraafplaatsen die open zijn voor bezichtiging. Het bekendste is het Bailleul Commnunal Cemetery Extension, waar slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog begraven liggen. Een indrukwekkende plaats met meer dan 4570 graven en zeker een bezoek waard. Ook de Begraafplaats van Belle ligt iets van het stadscentrum af en hier zijn ook gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog begraven. Toegegeven, dit zijn niet de meest luchtige bezienswaardigheden, maar wel onlosmakelijk verbonden met Bailleul. Wat nog wel in de originele conditie staat is het Presidal, de oorspronkelijke rechtbank daterende uit de 18e eeuw.
Vervoer in en naar Bailleul
Het gemakkelijkste om Bailleul te bereiken is ongetwijfeld met de Auto. Door Bailleul loopt de snelweg A25/E42 en vanaf hier is een directe afslag te nemen naar de gemeente. Het heeft ook een station en licht op het spoor richting Hazebroek of Duinkerke. Er kan ook gereisd worden naar Lille en vanaf hier richting Bailleur gereisd worden met het openbaar vervoer of het huren van een auto. Op deze manier kan ook Lille bezichtigd worden. Onze tip: huur op zijn Nederlands een fiets en bekijk de omgeving op een goedkope en sportieve manier!