Wanneer de reislust op komt zetten en je koffer vol verwachting in de hoek staat, is het hoog tijd om weer op pad te gaan. Maar waar gaat de reis deze keer naar toe? En hoeveel zou het verblijf en eten maximaal mogen kosten? Onze Wimdu Travel Price Index onthult in welke landen je zelfs met een klein budget een geweldige vakantie kan beleven en voor welke landen je van tevoren beter iets meer geld opzij kan leggen.

Onze Wimdu Travel Price Index maakt gebruik van de gemiddelde kosten voor boodschappen en goedkope restaurants in elk land.

Nederland vormt het startpunt in ons overzicht en ontvangt in onze Wimdu Travel Price Index een score van 100%. De landen met een waarde boven deze 100% zijn dus duurder dan Nederland, die met een waarde van onder de 100% zijn goedkoper.

Om een beter beeld te geven van de kosten, zijn deze in Euro’s weergegeven. Het gaat hier om afgeronde gemiddelden. Er wordt in de Wimdu Travel Price Index geen rekening gehouden met de kosten om naar de betreffende bestemmingen toe te reizen.

De 5 duurste reisbestemmingen

Benieuwd naar de duurste en de goedkoopste bestemmingen? Nederland staat in de Wimdu Travel Price Index op de derde plaats, wat betekent dat alleen Zwitserland en Noorwegen duurder zijn. We nemen eerst een kijkje in de 5 duurste bestemmingen van onze Wimdu Travel Price Index.

5. Denemarken

Overnachten en eten in Denemarken
WTPI: 91 %63,42 €

Ø Prijs van onze accommodaties per nacht per persoon: €41,15
Ø Prijs van boodschappen per dag per persoon: €8,86
Ø Prijs van restaurants per persoon: €13,41,-

De kosten van een Wimdu accommodatie in Denemarken zijn per persoon per nacht zo’n €5,15 goedkoper in vergelijking met Nederland. De kosten voor boodschappen zijn €0,61 duurder, een klein verschil. Buiten de deur eten is in Denemarken wel weer goedkoper, een verschil van €1,49.

4. Verenigde Staten

Overnachten en eten in de Verenigde Staten
WTPI: 99 %68,81 €

Ø Prijs van onze accommodaties per nacht per persoon: €47,74
Ø Prijs van boodschappen per dag per persoon: €9,01
Ø Prijs van restaurants per persoon: €12,06

De Verenigde Staten staan op de vierde plaats in ons overzicht. De gemiddelde kosten voor een overnachting zijn hier €1,44 duurder dan in Nederland, wat de Verenigde Staten de duurste bestemming maakt wat betreft overnachten in een Wimdu accommodatie. Boodschappen zijn €0,76 duurder. Uit eten gaan is hier echter weer goedkoper, je bespaart per persoon al snel €2,94 per restaurantbezoek.

3. Nederland

Overnachten en eten in Nederland
WTPI: 100 %69,55 €

Ø Prijs van onze accommodaties per nacht per persoon: €46,30
Ø Prijs van boodschappen per dag per persoon: €8,25
Ø Prijs van restaurants per persoon: €15,-

Op de derde plaats van de Wimdu Travel Price Index staat ons eigen land. Wat betreft de kosten voor boodschappen staat Nederland op de 12e plaats. De prijzen van restaurants zijn in Nederland relatief hoog, en daarmee komt ons land op een gedeelde derde plaats te staan, samen met België, Italië en Ierland. De accommodatiekosten zijn alleen in de Verenigde Staten duurder, waardoor Nederland hiervoor dus op de tweede plaats staat.

2. Noorwegen

Overnachten en eten in Noorwegen
WTPI: 102 %71,27 €

Ø Prijs van onze accommodaties per nacht per persoon: €41,57
Ø Prijs van boodschappen per dag per persoon: €12,40
Ø Prijs van restaurants per persoon: €17,30

De gemiddelde kosten van een overnachting in Noorwegen liggen lager dan in Nederland, met een verschil van €4,73. Echter liggen de prijzen van boodschappen en restaurants hoger, resp. €4,15 en €2,30, daarom staat Noorwegen op de tweede plaats in onze Wimdu Travel Price Index.

1. Zwitserland

Overnachten en eten in Zwitserland
WTPI: 118 %81,97 €

Ø Prijs van onze accommodaties per nacht per persoon: €43,20
Ø Prijs van boodschappen per dag per persoon: €17,96
Ø Prijs van restaurants per persoon: €20,81

Zwitserland staat bovenaan de lijst van duurste reisbestemmingen, wat voor sommigen niet verrassend zal zijn. Eén van de duurste en meest luxe winkelstraten  ter wereld, de Bahnhofstrasse, bevindt zich in Zurich.  Maar ook het skiresort St. Moritz, waar vele beroemdheden jaarlijks naartoe gaan, is een duidelijke indicator van de luxe van het land.

Vergeleken met Nederland zijn de kosten in Zwitserland voor een overnachting in een Wimdu accommodatie zo’n €3,10 goedkoper. Boodschappen zijn gemiddeld zo’n 218% duurder, wat neerkomt op €9,71 euro verschil. Ook restaurants zijn ongeveer 218% duurder dan in Nederland.

De 5 goedkoopste reisbestemmingen

Naast de 5 duurste bestemmingen, kijken we natuurlijk nog liever naar de 5 goedkoopste bestemmingen. Hierbij is alleen gekeken naar de kosten ter plekke en er is dus geen rekening gehouden met de reiskosten om op de plaats van bestemming te komen, dit kan natuurlijk een verschil maken in hoe duur een volledige vakantie uiteindelijk is.

5. Tsjechië

Overnachten en eten in Tsjechië
WTPI: 49 %33,99 €

Ø Prijs van onze accommodaties per nacht per persoon: €23,99
Ø Prijs van boodschappen per dag per persoon: €5,31
Ø Prijs van restaurants per persoon: €4,69

Een restaurantbezoek in de normale prijsklasse kost in Tsjechië minder dan 1/3e van de prijs in Nederland. Een overnachting is ook bijna de helft goedkoper en voor boodschappen betaal je gemiddeld €2,94 minder.

4. Indonesië

Overnachten en eten in Indonesië
WTPI: 47 %32,93 €

Ø Prijs van onze accommodaties per nacht per persoon: €26,43
Ø Prijs van boodschappen per dag per persoon: €4,99
Ø Prijs van restaurants per persoon: €1,51

Indonesië is gemiddeld net iets meer dan een Euro goedkoper dan Tsjechië en staat daarmee op plaats vier in onze top 5 goedkoopste reisbestemmingen. De kosten voor overnachting zijn het hoogst van de 5 goedkoopste bestemmingen, maar in geen ander land kun je zo goedkoop buiten de deur eten als in Indonesië. Een restaurantbezoek kost hier gemiddeld €1,51. Dit maakt het in vergelijking met boodschappen doen zowaar voordeliger om elke dag buiten de deur te gaan eten.

3. Polen

Overnachten en eten in Polen
WTPI: 45 %30,96 €

Ø Prijs van onze accommodaties per nacht per persoon: €22,09
Ø Prijs van boodschappen per dag per persoon: €4,18
Ø Prijs van restaurants per persoon: €4,69

Hoewel van Polen al jaren wordt gezegd dat alles lang niet meer zo goedkoop is als vroeger, is het land nog steeds een bestemming waar Nederlandse toeristen veel geld kunnen besparen. Dit is echter wel afhankelijk van welke  plaatsen je in Polen bezoekt. In de grote steden liggen de prijzen hoger dan in kleinere plaatsen. Polen staat voor alledrie categorieën in de top 4 goedkoopste landen en verdient daarmee een tweede plaats in onze Travel Price Index.

2. Argentinië

Overnachten en eten in Argentinië
WTPI: 44 %30,85 €

Ø Prijs van onze accommodaties per nacht per persoon: €20,34
Ø Prijs van boodschappen per dag per persoon: €4,12
Ø Prijs van restaurants per persoon: €6,39

Plaats 2 wordt ingenomen door Argentinië. Per dag kun je hier met zo’n €30,85 prima rondkomen, wat €38,70 goedkoper is dan in Nederland. Uit eten gaan is hier niet zo goedkoop als in Indonesië, maar alsnog aanzienlijk gunstig. Argentinië staat op de tweede plaats van goedkoopste accommodaties, waarbij er maar  €1,34 verschil is met de aanvoerder van de lijst.

1. Thailand

Overnachten en eten in Thailand
WTPI: 39 %26,90 €

Ø Prijs van onze accommodaties per nacht per persoon: €19,00
Ø Prijs van boodschappen per dag per persoon: €6,34
Ø Prijs van restaurants per persoon: €1,56

Thailand laat alle bestemmingen achter zich en staat met een gemiddelde van €26,90 op nummer 1 van de Wimdu Travel Price Index. De prijzen voor accommodaties zijn in Thailand veruit het laagst, en gecombineerd met gemiddeld €1,56 voor een restaurantbezoek is het in dit land voordelig om elke dag uit eten te gaan.


Bronnen:
Prijzen van accommodaties: Wimdu
Prijzen van restaurants en boodschappen: www.numbeo.com