Ze zijn vet en ongezond, maar o zo heerlijk! We hebben het over het beste streetfood van Europa. Van Italiaanse Panzerotto tot Duitse currywurst; we hebben een aantal lekkere caloriebommen tegenover elkaar gezet in deze Streetfood-infographic. Wie wordt de Europese winnaar?

Panzerotto

In de steden Campania en Puglia vind je het op elke hoek van de straat. Panzerotto heeft de vorm van een halve maan en is meestal gevuld met mozzarella, tomaat en oregano. Maar ook variaties met ansjovis, olijven of verschillende vleessoorten zijn te krijgen. Volgens de traditie worden ze gefrituurd, ze kunnen echter ook gebakken worden.

Arancino

Gevulde balletjes met rijst en vlees, niet te verwarren met supplì. Arancino is het bekendste streetfood van Sicilië en in meer dan 100 variaties te verkrijgen. Afhankelijk van het gebied waar je bent, zijn ze rond, ovaal of peervormig. Overal in Sicilië worden ze “arancino” genoemd, alleen in Palermo “arrancina”.

Cevapcici

Het geheime wapen van de Balkan keuken. Dit heerlijke gerecht dat van Triëst tot en met Montenegro te verkrijgen is, wordt meestal geserveerd in porties van 3 á 4 stuks. Cevapcici zijn langwerpige gehaktstaafjes gemaakt van lams-, rund- en varkensvlees, geserveerd met de traditionele paprikasaus, ajvar.

Currywurst

Bij een bezoek aan Berlijn moet je zeker een currywurst geprobeerd hebben; hét streetfood van de Duitse hoofdstad. De currywurst blijkt in 1949 in Berlijn door snackbarhoudster Herta Heuwer te zijn uitgevonden. Het is een gekookte braadworst geserveerd met een saus van ketchup en tomaten, bestrooid met pittige currypoeder.

Falafel

De vegetarische en goedkopere versie van de kebab. Falafel bestaat uit kikkererwtenballetjes, gekruid met ui, knoflook, peterselie en zwarte peper. Het wordt geserveerd met een heerlijke yoghurtmuntsaus.

Gyros Pita

De Griekse versie van de kebab is een smaaksensatie die je tegenwoordig op veel plekken in Europa vindt. Gyros Pita is een pitabroodje gevuld met dungesneden plakjes varkensvlees, gekruid met de heerlijke, traditionele Griekse saus, tzatziki.

Fish en chips

Het meest populaire take away gerecht van Groot-Brittannië. Fish en chips bestaat uit in beslag gedoopte en gefrituurde kabeljauwfilet met dikke aardappelfrieten. Vaak wordt het met erwtenpuree en tartaarsaus geserveerd.

Kebab

De dagelijkse maaltijd van studenten en de nachtelijke snack van veel feestgangers. Kebab is een begrip geworden in veel Europese steden. Het is platbrood gevuld met reepjes kip en kalkoen (of lam), gegarneerd met salade, ui, hummus, yoghurtsaus en pittige saus.

Churros

Deze zoete en populaire lekkernijen kun je bijna overal in Spanje bestellen. Churros hebben een langwerpige en geribbelde vorm die te danken is aan de banketbakkerspuit (churerra genaamd) waarmee ze worden gemaakt. Churros worden geserveerd met warme chocolademelk.

Crêpes

Niet meer weg te denken uit het Franse straatbeeld. Crêpes zijn dunne pannenkoekjes die worden gemaakt van melk, eieren en bloem, bij de zoete versie wordt hier nog suiker aan toegevoegd. Vervolgens wordt het beslag gebakken en gevuld met nutella. Bon appétit!