Dat we een fietsland zijn, is al jaren bekend, vooral in de grote steden Amsterdam en Rotterdam is fietsen populair. Het is, vergeleken met andere vervoermiddelen in de stad, een goedkope, snelle, gezonde en schone manier om van A naar B te komen. De laatste jaren wordt er echter steeds meer ondernomen om ons land nog fietsvriendelijker te maken, en met succes. In de grote steden neemt het gebruik van auto’s af en het fietsgebruik toe. Misschien dat we Europa’s nr. één fietsland Denemarken binnenkort wel van zijn troon stoten.

In Amsterdam is er sinds 2016 een heuse fietsburgemeester, die de schakel vormt tussen de fietsers in de stad en de gemeente. Dat is ook wel nodig in een stad met meer fietsen ( ± 900.000), dan inwoners ( ± 850.000). Er zijn verschillende plekken in onze hoofdstad die door meer dan 1.000 fietsers per uur worden gepasseerd.

Rotterdam is de afgelopen jaren druk bezig geweest met het opstellen van een fietsplan dat ervoor moet zorgen dat het aantal fietsers op de belangrijkste fietsroutes naar de binnenstad met 10 % zal groeien, onder andere stoplichten die sneller op groen springen bij regen en meer tweerichtingsfietspaden zullen hiervoor moeten zorgen.

De ‘rivalen’ Rotterdam en Amsterdam zijn dus druk bezig met verbeterplannen en strijden om de titel meest fietsvriendelijke stad van het land. Er wordt veel aandacht besteed aan meer en betere fietspaden, deelfietsen poppen als paddenstoelen uit de grond en ook voor toeristen wordt het steeds aantrekkelijker gemaakt om de steden met de fiets te ontdekken.

Buitenlandse toeristen moeten vaak wennen aan onze fietscultuur, waar de fiets als heilige koe wordt gezien. Ze vinden het echter wel interessant omdat de fiets een bijzondere en avontuurlijke manier biedt om de stad en omgeving te verkennen. Zittend op de fiets voelen zij zich even een echte Nederlander. Beide steden bieden voor toeristen allerlei speciale fietsroutes, fietstours onder leiding van gidsen, en natuurlijk fietsverhuurbedrijven. Je kunt zelfs fietsen op het water! Bekijk onze infographic met nog meer leuke weetjes, feitjes en informatie over de fietscultuur in 010 (Rotterdam) en 020 (Amsterdam).

Fietscultuur in Nederland: Amsterdam en Rotterdam

Leuke weetjes en feitjes over de fietscultuur in Amsterdam en Rotterdam